Mart, Ceres i Vesta

Crèdits & Copyright: Tunç Tezel (TWAN)
Aquesta estrella brillant i rogenca que recentment heu notat emergir just després de la posta del Sol no és pas una estrella, és Mart, el planeta vermell.
Rondant per la constel·lació Virgo oposada al Sol en el cel del planeta Terra, actualment Mart és a prop de l’oposició de 2014 (8 d’abril) i del punt més pròxim (14 d’abril). Brilla més que la blavosa Spica, l’estrella alfa de Virgo, i és al centre d’aquesta imatge etiquetada de principis d’abril que inclou altres dos mons del Sistema Solar que s’acosten a la seva oposició. A l’esquerra i a prop de l’estrella Tau Virginis es veu el petit i feble asteroide Vesta així com el planeta nan Ceres.
D’altra banda, es pot imaginar la sonda Dawn de la NASA que navega entre aquests petits mons. Després de deixar Vesta el setembre de 2012, el motor iònic de la Dawn ha estat impulsant-la ininterrompudament per tal de fer-la coincidir amb l’òrbita de Ceres, on està previst que arribi el febrer de 2015.
La nit del 14 al 15 d’abril també podreu mirar a prop de Mart la Lluna oposada al Sol… i contemplar un eclipsi total de Lluna.

N. del T.: L’eclipsi serà total a Amèrica i al Pacífic; a Catalunya el principi de la fase penumbral gairebé coincidirà amb la sortida del Sol i amb la posta de la Lluna.