Mart en oposició

Crèdits & Copyright: NASA, ESA, STScI

Aquesta nit, mira el firmament en el lloc oposat al Sol i veuràs el planeta Mart brillar més que mai. També en qüestió de dies després del seu màxim acostament, Mart surt al vespre en les millors condicions per als observadors telescòpics, llevat de la tempesta de pols que encara cobreix al planeta vermell.
Aquestes dues fotografies del Telescopi Espacial Hubble comparen l’aspecte de Mart prop de les seves oposicions de 2016 i de 2018. El 2016 l’atmosfera marciana era serena. Captada fa uns dies, la imatge de 2018 mostra gairebé la mateixa cara de Mart. Amb els trets superficials ocults per la pols, el núvol planetari va desbordar el pol sud i es va inclinar més cap al Sol. L’augment de la calor a l’hemisferi sud durant la primavera i l’estiu segurament desencadenarà tempestes de pols per tot el planeta.
Si aquesta nit et trobes en oposició al Sol en el firmament, també veuràs una Lluna plena a prop de Mart. Els observadors NO ubicats a Amèrica del Nord podran veure el planeta vermell a prop d’una Lluna vermella durant un eclipsi total de Lluna.

Idioma »