Meravella i misteri davant del Very Large Telescope

Crèdit: Yuri Beletsky (ESO)
Què és el punt de color taronja que brilla per sobre del telescopi de la dreta?
Els entusiastes del cel poden meditar sobre aquesta esfera taronja i altres astres contemplant aquesta imatge panoràmica del Very Large Telescope, a Xile, captada el desembre passat (cliqueu-la per obtenir-ne una versió ampliada i anotada).
Potser ajudarà la identificació d’uns quants objectes coneguts.
Per començar, a l’extrem esquerre hi ha una banda diagonal de llum coneguda com a llum zodiacal, que és la llum solar reflectida per la pols que orbita en el Sistema Solar interior.
El punt blanc brillant de l’esquerra, just per sobre de l’horitzó, és Venus, que també brilla per la llum solar reflectida. A la dreta de Venus, elevant-se en diagonal, hi ha la banda de la nostra galàxia, la Via Làctia, que sembla arquejar-se sobre el paisatge xilè.
Sota l’arc de la Via Làctia, a l’esquerra, hi ha les galàxies Gran i Petit Núvol de Magalhães i, a la dreta, la constel·lació d’Orion envoltada pel cercle vermell de l’anell de Barnard.
Sobre el terreny, cada un dels quatre telescopis del Very Large Telescope està ocupat observant l’Univers llunyà.
El punt de color taronja és… la Lluna. La imatge es va captar durant un eclipsi total de Lluna quan la Lluna plena, normalment brillant, va passar a ser una tènue esfera ataronjada per la intermediació de l’atmosfera terrestre.