Messier 101

Crèdits: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; Processament i imatges addicionals: Robert Gendler
La monumental i meravellosa galàxia espiral M 101 és una de les últimes en figurar en el famós catàleg de Charles Messier, però no és pas una de les menys importants. Amb un diàmetre d’uns 170.000 anys llum, fa gairebé el doble de la mida de la nostra galàxia, la Via Làctia.
M 101 va ser una de les nebuloses espirals observades per Lord Rosse amb el gran telescopi del segle XIX, el Leviatan de Parsontown.
Aquesta composició de M 101 és un muntatge a partir de les dades del Hubble Legacy Archive. Inclou dades addicionals de telescopis terrestres per definir amb més precisió l’emissió vermellosa de gas hidrogen procedent de les regions de formació estel·lar de la magnífica galàxia.
La imatge mostra trets espectaculars del disc de la galàxia amb estrelles, pols i galàxies de fons, algunes visibles a través de la pròpia M 101.
Coneguda també com la galàxia del Molinet, M 101 es troba a uns 25 milions d’anys llum de distància dins dels límits de la constel·lació septentrional Ursa Major (Óssa Major).