Messier 101

Crèdits: NASAESACFHTNOAO;
Agraïments: K.Kuntz (GSFC), F.Bresolin (U.Hawaii), J.Trauger (JPL), J.Mould (NOAO), Y.-H.Chu (U. Illinois)

La monumental i atractiva galàxia espiral M101 és una de les últimes entrades en el famós catàleg de Charles Messier, però no és pas una de les menys importants.
Amb uns 170.000 anys llum de diàmetre, aquesta galàxia és enorme, gairebé el doble de la grandària de la Via Làctia. M101 també va ser una de les nebuloses espirals originals observades al segle XIX pel gran telescopi de Lord Rosse, el Leviathan de Parsontown. Aquesta composició és un muntatge de 51 exposicions realitzades pel Telescopi Espacial Hubble durant els segles XX i XXI, amb dades addicionals de telescopis terrestres, i abasta uns 40.000 anys llum de la regió central de M101 en un dels retrats de galàxies espirals de més alta definició mai publicats del Hubble.
La nítida imatge mostra característiques sorprenents del disc frontal d’estrelles i de pols de la galàxia, juntament amb galàxies de fons, algunes visibles directament a través de la mateixa M101. També coneguda com a la galàxia del Molinet, M101 es troba dins dels límits de la constel·lació septentrional del Carro Gran, a uns 25 milions d’anys llum de distància.