Metall en les planes de Mart

Què és el que ha trobat el vehicle Opportunity a Mart?
El 2005, en travessar una plana immensa i buida al Meridiani Planum de Mart, un dels robots rodants procedents de la Terra va topar amb una sorpresa mentre visitava el lloc on s’havia desfet del seu propi escut tèrmic metàl·lic l’any anterior durant el descens.
La sorpresa és la roca que es veu a la part inferior esquerra de la imatge; se sap que està feta principalment de metalls densos, en particular, ferro i níquel. El gran objecte amb forma de con que hi ha darrere de la roca, i la peça de la dreta, són parts de l’escut tèrmic rebutjat de l’Opportunity; també se’n veuen petites restes.
Els científics no creuen que l’anomenada “Roca de l’Escut Tèrmic”, de la mida d’una pilota de bàsquet, s’hagi originat a Mart, sinó que probablement és un antic meteorit metàl·lic.
En retrospectiva, trobar un meteorit en una plana immensa, buida i polsosa a Mart és similar a trobar meteorits en les planes immenses, buides i gelades de l’Antàrtida. La troballa planteja especulacions sobre l’abundància a Mart de roques caigudes des de l’espai exterior.