Naus espacials sobre Colorado

Crèdit & Copyright: Robert Arn
Alguna vegada heu vist una estrella a la deriva però no sabíeu què era?
El més probable és que sigui una nau espacial en òrbita terrestre baixa que reflecteix la llum del Sol a mesura que gira al voltant de la Terra, més o menys, cada 90 minuts.
Avui dia, dues de les naus més brillants del cel són l’Estació Espacial Internacional i, quan correspon, el transbordador espacial de NASA. A mesura que canvien les seves orientacions relatives, la brillantor de les reflexions també pot canviar, de vegades de cop i volta.
Una altra font d’objectes brillants a la deriva són els satèl·lits Iridium de comunicació que, segons com, espurnegen i semblen, durant uns segons, més brillants que qualsevol altre objecte del cel.
La imatge de dalt, feta la setmana passada just després del capvespre a Lory State Park (Colorado, EUA), mostra dos punts brillants separats per només uns pocs graus (passant el cursor per sobre apareixen uns quants noms).
Els dos punts eren l’Estació Espacial Internacional i el transbordador espacial Discovery que s’havia desacoblat de l’Estació Espacial unes hores abans. La parella sembla traçar dues ratlles per damunt de les estrelles ja que la imatge és el resultat de fusionar digitalment nombroses exposicions en gran angular.
Actualment, hi ha webs que ajuden a identificar els vagabunds desconeguts i a predir el pròxim pas de l’Estació Espacial Internacional sobre un lloc determinat.