Neptú: una òrbita completa

Crèdits: NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI / AURA)
Neptú tarda unes 16 hores en donar una volta sobre si mateix. Aquestes quatre imatges del gegant de gas més distant del Sistema Solar estan fetes en intervals d’unes quatre hores, per tant, cobreixen un dia de Neptú. Captades pel Telescopi Espacial Hubble a finals de juny, combinen diverses exposicions fetes amb filtres visible i infraroig proper i mostren núvols de gran altitud, compostos per cristalls de gel de metà, en contrast amb les capes superiors dels núvols normalment blaus.
Com que l’eix de rotació de Neptú està inclinat 29 graus respecte al seu pla orbital, en comparació amb els 23,5 graus de la Terra, Neptú experimenta estacions anàlogues a les de la Terra. Les observacions del Hubble demostren que, a mesura que l’estiu arriba a l’hemisferi sud de Neptú i l’hivern al nord, els núvols es desplacen cap a l’hemisferi nord.
La progressió de les estacions de Neptú s’ha fet palesa una sola vegada des que la seva posició va ser predita pel matemàtic francès Urbain Le Verrier i el matemàtic britànic John Couch Adams, i el planeta va ser descobert posteriorment per l’astrònom alemany Johann Galle el 23 de setembre de 1846.
Amb un període orbital d’uns 165 anys, aquest 12 de juliol Neptú va completar, precisament, una òrbita al voltant del Sol des de la data del seu descobriment.