NGC 1316: després del xoc de galàxies

Crèdit & Copyright: Damian Peach/SEN

Els astrònoms es tornen detectius quan es tracta d’esbrinar la causa de llocs sorprenents com ara NGC 1316.
La seva recerca indica que NGC 1316 és una enorme galàxia el·líptica que va començar, fa uns 100 milions d’anys, devorant una galàxia espiral veïna més petita, NGC 1317, que hi ha just per sobre d’ella. Com a evidències d’aquesta idea hi ha les bandes de pols fosca característiques d’una galàxia espiral així com els tènues remolins i les conquilles d’estrelles que es veuen en aquesta imatge amplia i profunda.
Una cosa que segueix sent inexplicable són els estranyament petits cúmuls estel·lars globulars que apareixen com a tènues punts en la imatge. La majoria de galàxies el·líptiques contenen cúmuls globulars més nombrosos i brillants que NGC 1316. A més, els cúmuls globulars observats són massa antics per haver estat creats pel recent xoc amb l’espiral. Una hipòtesi és que aquests cúmuls globulars sobreviuen d’una galàxia anterior que va quedar inclosa en NGC 1316.
Una altra sorprenent característica de NGC 1316, també coneguda com a Fornax A, són els lòbuls gegants de gas que brillen intensament en ones de ràdio.

Versió en català d'Astronomy Picture Of the Day