NGC 1333: un viver estel·lar a Perseu

Crèdits: CiènciaNASAESASTScIProcessament: Varun Bajaj (STScI),
Joseph DePasquale (STScI), Jennifer Mack (STScI)

A la llum visible, NGC 1333 és com una nebulosa de reflexió, dominada pels tons blavosos característics de la llum estel·lar reflectida per la pols interestel·lar.
A tan sols 1.000 anys llum de distància a l’heroica constel·lació de Perseu, es troba a la vora d’un gran núvol molecular on es formen estrelles. Aquest primer pla del Telescopi Espacial Hubble emmarca una regió d’una mica més d’un any llum d’ample a la distància estimada de NGC 1333. Mostra detalls de la polsegosa regió així com indicis reveladors d’emissió vermella contrastada procedent d’objectes Herbig-Haro, dolls i gas brillant emanats d’estrelles formades recentment. De fet, NGC 1333 conté centenars d’estrelles de menys d’un milió d’anys, la majoria encara ocultes als telescopis òptics per la pols d’estrelles generalitzada. L’entorn caòtic s’assembla al que hi havia quan es va formar el Sol, fa més de 4.500 milions d’anys.
Aquesta impressionant imatge del viver estel·lar del Hubble es va publicar per celebrar el 33è aniversari del llançament del telescopi espacial.