NGC 5195: el punt sota el signe d’interrogació

La galàxia nana NGC 5195 és més coneguda com la companya més petita de l’espiral M 51, la galàxia del Remolí. Vistes en conjunt semblen traçar la corba i el punt d’un signe d’interrogació còsmic, un signe detectat i dibuixat al segle XIX per Lord Rosse com a exemple de nebulosa espiral.
Empetitida per l’enorme M 51 (també coneguda com a NGC 5194), NGC 5195 abasta uns 20.000 anys llum. Probablement, una topada amb M 51 va provocar la formació d’estrelles i va ampliar els braços espirals de la galàxia.
Aquest majestuós primer pla de NGC 5195, processat a partir de les dades disponibles en el Hubble Legacy Archive, deixa clar que la galàxia nana es troba actualment darrere de M 51. Un pont de marea de núvols de pols fosca i de cúmuls d’estrelles joves i blaves s’estén des dels afores de M 51 (a la dreta) i es perfila contra la resplendor groguenca de la galàxia nana.
Aquesta famosa parella de galàxies en interacció es troba a uns 30 milions d’anys llum de distància cap a la nansa del Carro Gran i a la constel·lació dels Gossos de Cacera.