NGC 5584 i l’expansió de l’Univers

Crèdits: NASA, ESA, A. Riess (STScI/JHU), L. Macri (Texas A & M Univ.) et al., Hubble Heritage (STScI/AURA)
L’esplèndida i grandiosa NGC 5548 fa més de 50.000 anys llum d’amplada i es troba a uns 72 milions d’anys llum de distància cap a la constel·lació de Virgo. Els sinuosos braços espirals d’aquest magnífic univers illa estan carregats de cúmuls lluminosos d’estrelles joves i de bandes de pols fosca.
Però per als astrònoms terrestres, NGC 5548 no és tan sols una altra bonica galàxia espiral. És la llar d’unes 250 estrelles variables Cefeides i d’una recent explosió de supernova de tipus Ia, objectes clau pels càlculs de les distàncies astronòmiques.
A més, NGC 5548 és una de les vuit galàxies utilitzades en un nou estudi, que inclou observacions del Telescopi Espacial Hubble, amb l’objectiu de millorar la mesura de la constant de Hubble, o sigui, la velocitat d’expansió de l’Univers.
Els resultats de l’estudi abonen la teoria que l’energia fosca és realment responsable de l’acceleració de l’expansió de l’Univers i resten valor als models que intenten explicar l’acceleració observada sense la misteriosa energia fosca.
En aquesta nítida imatge del Hubble de NGC 5548, moltes de les petites taques vermelloses són galàxies llunyanes de fons.