NGC 6188 i NGC 6164

Crèdit & Copyright: Marco Lorenzi (Glittering Lights)
En els núvols brillants de gas hidrogen de NGC 6188 s’amaguen formes fantàstiques.
Aquesta nebulosa d’emissió, impossible de veure en les longituds d’ona del visible, es troba a prop d’un gran núvol molecular a la constel·lació meridional Ara, a uns 4.000 anys llum de distància.
Les estrelles noves i massives de l’associació OB1 incrustada en Ara es van formar en aquesta regió fa tan sols uns pocs milions d’anys. Els vents estel·lars i la intensa radiació ultraviolada van esculpir les formes sinistres i van potenciar la brillantor de la nebulosa.
La recent formació d’estrelles va ser provocada, probablement, per vents i explosions de supernoves, procedents de generacions anteriors d’estrelles massives, que van escombrar i comprimir el gas molecular.
En aquest llenç còsmic, juntament amb NGC 6188 hi ha la rara nebulosa d’emissió NGC 6164, creada també per una de les estrelles massives tipus O de la regió. A la part superior dreta, similar en aparença a moltes nebuloses planetàries, hi ha el sorprenent i simètric embolcall gasós de NGC 6164 i un halo feble que envolten la seva estrella central. El camp de visió abasta unes dues llunes plenes, el que correspon a uns 70 anys llum a la distància estimada de NGC 6188.

APOD