NGC 6188 i NGC 6164

En els núvols de gas hidrogen brillant de NGC 6188, a uns 4.000 anys llum de distància, ronden formes fantàstiques.
Aquesta nebulosa d’emissió és a prop d’un gran núvol molecular que no es veu en longituds d’ona visibles, a la constel·lació meridional Ara.
Les estrelles massives i joves de l’associació OB1 insertada en Ara, formades en aquesta regió fa tan sols uns pocs milions d’anys, van esculpir les formes fosques i van alimentar la resplendor nebular amb vents estel·lars i una intensa radiació ultraviolada.
La formació estel·lar recent va ser provocada segurament per vents i explosions de supernoves de generacions anteriors d’estrelles massives que es van estendre i van comprimir el gas molecular.
En aquest llenç còsmic, al costat de NGC 6188 hi ha l’estranya nebulosa d’emissió NGC 6164, creada també per una de les estrelles massives tipus O de la regió. Similar en aparença a moltes nebuloses planetàries, l’espectacular i simètric embolcall gasós i el feble halo de NGC 6164 envolten l’estrella central brillant que es veu a la part inferior dreta.
El camp de visió d’aquesta imatge abasta unes dues llunes plenes, el que correspon a 70 anys llum a la distància estimada de NGC 6188.

APOD