NGC 6302: la nebulosa de la Papallona

Crèdits: NASA, ESA i el Hubble SM4 ERO Team
Els cúmuls i les nebuloses del cel nocturn del planeta Terra sovint porten noms de flors o d’insectes. Tot i que la seva envergadura cobreix més de 3 anys llum, NGC 6302 no n’és una excepció.
Amb una temperatura superficial estimada d’uns 250.000 graus, l’estrella central moribunda d’aquesta nebulosa planetària ha esdevingut excepcionalment calenta; brilla intensament en llum ultraviolada però es troba oculta a la vista directa per culpa d’un dens tor de pols.
Aquest nítid primer pla de l’estrella moribunda de la nebulosa va ser captat el 2009 per la càmera 3 de camp ample del Telescopi Espacial Hubble instal·lada durant la darrera missió de servei.
Prop del centre d’aquesta vista i més enllà de la cavitat brillant de gas ionitzat, el tor de pols que envolta l’estrella central es veu gairebé de cantó. A la mortalla polsegosa de l’estrella s’hi ha detectat hidrogen molecular.
NGC 6302 es troba a uns 4.000 anys llum de distància a la constel·lació, correcta des del punt de vista de l’aracnologia, de l’Escorpí (Scorpius).