NGC 6751: la nebulosa de l’Ull Brillant

Crèdits: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA. Processament: Donald Waid
Amb petits telescopis les nebuloses planetàries apareixen senzilles, rodones i similars als planetes. Però diverses imatges del Telescopi Espacial Hubble s’han fet famoses perquè aquests embolcalls de gas fluorescent d’estrelles com el Sol moribundes presenten una sorprenent varietat de formes i simetries.
Aquesta imatge composta del Hubble mostra NGC 6751, la nebulosa de l’Ull Brillant, com un bell exemple de nebulosa planetària clàssica amb característiques complexes. Va ser seleccionada l’abril de 2000 per commemorar el desè aniversari del Hubble en òrbita, i ha estat reprocessada recentment per un aficionat com a part del programa Hubble Legacy.
Els vents i la radiació procedents de l’estrella central extremadament calenta (140.000 graus Celsius) van crear, aparentment, els trets com a serpentines de la nebulosa.
La nebulosa fa uns 0,8 anys llum de diàmetre, o sigui, unes 600 vegades la mida del nostre Sistema Solar. NGC 6751 és a 6.500 anys llum de distància a la constel·lació d’alts vols de l’Àguila (Aquila).