NGC 6960: la nebulosa Escombra de la Bruixa

Fa deu mil anys, abans de l’inici de la història coneguda de la humanitat, en el cel nocturn de sobte va aparèixer una nova llum; unes setmanes després, es va esvair. Avui sabem que aquesta llum provenia d’una supernova, o una estrella en explosió, i al núvol de restes en expansió en diem nebulosa del Vel.
Aquesta nítida vista telescòpica està centrada en una regió occidental de la nebulosa del Vel catalogada com NGC 6960 però coneguda menys formalment com la nebulosa Escombra de la Bruixa.
L’ona de xoc, impulsada per l’explosió cataclísmica, avança per l’espai escombrant i excitant el material interestel·lar. Els filaments brillants, fotografiats amb filtres de banda estreta, són com ones llargues en un full vist gairebé de costat molt ben separades en hidrogen atòmic (vermell) i oxigen (blau-verd).
El romanent de supernova es troba a uns 1.400 anys llum a la constel·lació Cygnus. L’Escombra de la Bruixa abasta uns 35 anys llum. L’estrella brillant de la imatge és 52 Cygni, visible a simple vista des d’un lloc fosc però sense cap relació amb l’antic romanent de supernova.