Fa deu mil anys, abans de l’alba de la història coneguda de la humanitat, en el firmament nocturn va aparèixer una nova llum; unes setmanes després, es va esvair. Actualment sabem que aquesta llum provenia d’una supernova, i el núvol de restes en expansió es coneix com a la nebulosa del Vel, un romanent de la supernova.
Aquesta nítida vista telescòpica està centrada en una regió occidental de la nebulosa del Vel catalogada com a NGC 6960 i coneguda menys formalment com a la nebulosa Escombra de la Bruixa. L’ona de xoc, impulsada per l’explosió cataclísmica, avança per l’espai escombrant i excitant el material interestel·lar. Els brillants filaments, fotografiats amb filtres de banda estreta, són com ones llargues en un full vist gairebé de costat separades en hidrogen atòmic (vermell) i oxigen (blau-verd).
El romanent complet de supernova es troba a uns 1.400 anys llum a la constel·lació Cygnus. L’Escombra de la Bruixa abasta uns 35 anys llum. L’estrella brillant de la imatge és 52 Cygni, visible a simple vista des d’un lloc fosc i sense cap relació amb l’antic romanent de supernova.
NGC 6960: la nebulosa Escombra de la Bruixa
Crèdit & Copyright: Martin Pugh (Heaven’s Mirror Observatory)