NGC 7635: la nebulosa de la Bombolla

Crèdits: NASAESAHubble Heritage Team (STScI / AURA)

Aquesta aparició interestel·lar, inflada pel vent procedent d’una estrella massiva, té una forma sorprenentment familiar. Catalogada com NGC 7635, també es coneix simplement com a la nebulosa de la Bombolla.
Tot i que sembla delicada, aquesta bombolla de 7 anys llum de diàmetre mostra evidències de violents processos en marxa. Per damunt i a l’esquerra del centre de la Bombolla hi ha una estrella calenta de tipus O, centenars de milers de vegades més lluminosa i unes 45 vegades més massiva que el Sol. El ferotge vent estel·lar i la intensa radiació procedents d’aquesta estrella han bombardejat l’estructura de gas brillant contra el material més dens i han donat lloc al núvol molecular envoltant. La intrigant nebulosa de la Bombolla i el complex núvol associat es troben a tan sols 7.100 anys llum de nosaltres a la jactanciosa constel·lació de Cassiopeia.
Aquesta nítida vista de la bombolla còsmica és una composició de dades d’imatges del Telescopi Espacial Hubble de 2016 publicada per celebrar el 26 aniversari del llançament del Hubble.


APOD