NGC 7789: la Rosa de Caroline

El cúmul estel·lar NGC 7789 es troba a uns 8.000 anys llum de distància entre els rics camps d’estrelles de la Via Làctia, a la constel·lació de Cassiopea. Aquest cúmul també és conegut com a la Rosa de Caroline, ja que va ser descobert a finals del segle XVIII per l’astrònoma Caroline Lucretia Herschel.
El seu aspecte suggerent està creat per l’atapeït complex d’estrelles i buits. S’estima que la seva edat és d’uns 1,6 mil milions d’anys. Totes les estrelles del cúmul van néixer segurament al mateix temps, però les més brillants i massives van exhaurir més ràpidament el combustible d’hidrogen dels seus nuclis. Aquestes van evolucionar des d’estrelles de la seqüència principal com el Sol a les moltes estrelles gegants vermelles que es veuen amb un to groguenc en aquesta bonica composició.
Fent servir les mesures del color i de la brillantor, els astrònoms poden modelar la massa i, per tant, l’edat de les estrelles del cúmul que tot just estan començant a “apagar-se” de la seqüència principal per convertir-se en gegants vermelles.
Amb un diàmetre de més de 50 anys llum, la Rosa de Caroline abasta aproximadament mig grau (la grandària angular de la Lluna) a prop del centre d’aquesta imatge de telescopi.
APOD    
Idioma »