NGC 922: galàxia anular de col·lisió

Crèdits: NASA, ESA. Agraïment: Nick Rose
Per què aquesta galàxia té tants forats negres? Ningú n’està segur. El que és segur és que NGC 922 és una galàxia anular creada per la col·lisió d’una galàxia gran amb una petita fa uns 300 milions d’anys. Com una pedra llançada en un estany, l’antiga col·lisió envià ones de gas d’alta densitat des del punt d’impacte prop del centre que, en part, es van condensar en estrelles.
La imatge mostra NGC 922 amb el seu atractiu i complex anell al costat esquerre, tal com va ser fotografiada recentment pel Telescopi Espacial Hubble.
Les observacions de NGC 922 amb el Chandra X-ray Observatory, però, mostren diversos nusos brillants de raigs X que són probablement grans forats negres. L’elevat nombre de forats negres massius és una mica sorprenent, ja que la composició del gas de NGC 922, rica en elements pesants, hauria d’haver dissuadit la formació d’una cosa tan massiva. La investigació continua.
NGC 922 s’estén per uns 75.000 anys llum, es troba a uns 150 milions d’anys llum de distància i es pot observar amb un petit telescopi a la constel·lació del Forn (Fornax).