Nova Centauri 2013 a ull nu

Alfa i Beta Centauri, els fars estel·lars més brillants de la constel·lació Centaurus, són fàcils de detectar des de l’hemisferi sud. Doncs bé, ara també ho és a ull nu Nova Centauri 2013.
En aquest paisatge nocturn fotografiat el 5 de desembre a prop de l’observatori Las Campanas, al desert d’Atacama del sud de Xile, la nova estrella s’uneix a les antigues de l’extensa constel·lació vista de matinada a través d’una luminiscència atmosfèrica verdosa.
Captada el 2 de desembre pel caçador de noves John Seach des d’Austràlia quan s’apropava a la brillantor a ull nu, Nova Cen 2013 ha sigut identificada espectroscòpicament com una nova clàssica, és a dir, un sistema estel·lar binari en interacció compost per una nana blanca calenta i densa i una companya freda i gegantina.
El material procedent de l’estrella companya s’acumula a mesura que cau sobre la superfície de la nana blanca i desencadena un esdeveniment termonuclear. L’esclat cataclísmic dóna lloc a un increment dràstic de la brillantor i a una capa de deixalles en expansió. Les estrelles, però, no es destrueixen.
Es creu que, a la llarga, les noves clàssiques repeteixen el procés quan el flux de material sobre la nana blanca es reprèn i es produeix un altre esclat.