Núvols asperatus sobre Nova Zelanda

Crèdit & Copyright: Witta Priester

Quina mena de núvols són aquests? Tot i que se’n desconeix la causa, aquestes estranyes estructures atmosfèriques aparentment amenaçadores no són, en realitat, el presagi de cap fatalitat meteorològica.
Coneguts informalment com a núvols undulatus asperatus, es produeixen molt rarament i poden presentar un aspecte impressionant. Mentre que la majoria de núvols baixos són plans per sota, els asperatus semblen tenir una estructura vertical significativa en la part inferior. S’han estudiat relativament poc i, fins i tot, s’han suggerit com un nou tipus de núvol.
S’especula que els núvols asperatus podrien estar relacionats amb els núvols lenticulars que es formen a prop de les muntanyes, o amb els núvols mammatus associats amb les tempestes, o potser amb el fogony, un tipus de vent sec descendent que flueix de les muntanyes. Un vent així, anomenat Canterbury arch, bufa a la costa est de l’Illa del Sud de Nova Zelanda.
La fotografia, feta el 2005 sobre Hanmer Springs a Canterbury (Nova Zelanda), mostra molts detalls en part perquè la llum del Sol il·lumina els núvols ondulants des del costat.

Idioma »