Ocells durant un eclipsi total de Sol

Crèdit & Copyright: Leonardo Caldas

Què fan els ocells durant un eclipsi total de Sol?
La foscor arriba més ràpidament en un eclipsi total que durant la posta de Sol, però la claror retorna de seguida —segurament de forma inesperada per als ocells— uns minuts més tard. Les històries sobre el comportament inusual dels ocells durant els eclipsis han circulat durant segles, però fins a l’eclipsi solar total que va creuar els EUA l’agost de 2017 no s’havien enregistrat i estudiat sistemàticament les reaccions dels ocells per part de ciutadans científics participants en el projecte eBird. Tot i que es van contemplar alguns comportaments estranys, molts observadors van apuntar que els ocells actuaven com si estigués fosc, i o bé aterraven o bé volaven arran de terra. El radar va confirmar una disminució significativa d’ocells i d’insectes durant i just després de la totalitat. També es va informar de diverses observacions d’ocells habitualment nocturns.
La fotografia mostra una bandada d’ocells a La Serena (Xile) volant durant l’eclipsi solar total que la setmana passada va creuar l’Amèrica del Sud. El fotògraf va captar l’escena en un vídeo de l’eclipsi.
El següent eclipsi solar total del desembre de 2020 també creuarà Amèrica del Sud, mentre que l’abril de 2024 un eclipsi solar total travessarà l’Amèrica del Nord des de Mèxic fins a Nova Anglaterra (Estats Units).

Idioma »