Ombra d’un eclipsi solar total des d’un globus

On erets durant l’eclipsi de 2017? Fa un any la setmana passada, més de 100 milions de persones d’Amèrica del Nord van sortir a veure un eclipsi parcial de Sol, i més de deu milions van creuar una part dels EUA per veure el Sol desaparèixer completament darrere de la Lluna: un eclipsi solar total. Es calcula que el 88% dels adults nord-americans van contemplar l’eclipsi personalment o electrònicament.
Les imatges de l’eclipsi —un dels esdeveniments més fotografiats en la història de la humanitat— inclouen algunes vistes insòlites, com ara des d’un globus flotant en l’estratosfera. Es van llançar uns cinquanta globus robotitzats com a part del projecte Eclipse Ballooning de la NASA.
La imatge, extreta d’un vídeo panoràmic de 360 graus captat per un globus d’aquesta mena situat a l’altura d’Idaho per estudiants del Brasil en col·laboració amb la NASA i la Montana State University. S’hi veu l’ombra de la Lluna travessant la Terra a sota. Encara que l’eclipsi total va durar menys de tres minuts, molts que el van veure el recordaran tota la vida. Una bona part dels nord-americans tindran una altra oportunitat d’experimentar un eclipsi solar total el 2024.