Orbitant un forat negre

Crèdit & Copyright: Robert Nemiroff, editor d’APOD (MTU)
Com seria orbitar un forat negre? Com que la intensa gravetat del forat negre pot alterar significativament les trajectòries de la llum, tindria un aspecte certament estrany.
D’una banda, tot el cel seria visible, ja que fins i tot la llum de les estrelles per darrere del forat negre es veuria flectida a ulls de l’observador. D’altra banda, el cel pròxim al forat negre semblaria molt distorsionat, amb més i més imatges de tot el cel visible cada vegada més a prop del forat negre. Més impactant visualment, potser, seria la imatge del cel més exterior completament continguda dins d’un cercle fàcilment discernible conegut com l’anell d’Einstein.
Tal com es presenta en aquest vídeo il·lustratiu creat per ordinador i científicament correcte, orbitant el forat negre hi ha estrelles que passen gairebé per darrere del forat negre com si es moguessin ràpidament a prop de l’anell d’Einstein. Tot i que sembla que les estrelles pròximes a l’anell d’Einstein es moguin més ràpid que la llum, en realitat cap estrella es mou tan ràpid.
El vídeo és part d’una sèrie de vídeos que exploren visualment l’espai proper a l’horitzó d’esdeveniments d’un forat negre.
Versió en català d'Astronomy Picture Of the Day