Orió i els noms oficials de les estrelles

Crèdit & Copyright: Rogelio Bernal Andreo
Les estrelles familiars d’Orió i de les constel·lacions ara tenen noms oficials. L’any passat, la Unió Astronòmica Internacional, l’única institució oficialment dedicada a posar noms a les estrelles, va aprovar els noms ja en ús de 227 de les estrelles més brillants entre les quals les més famoses Sirius, Polaris i Betelgeuse.
La imatge mostra la constel·lació d’Orió amb diversos d’aquests noms d’estrelles ara oficials superposats. Aquesta magnífica vista abasta uns 30 graus i s’estén per la famosa constel·lació de cap a peus (d’esquerra a dreta) i més enllà. Els noms comuns de les tres estrelles del cinturó d’Orió també són ara oficials. A 1.500 anys llum de distància, la gran nebulosa d’Orió és la regió de formació estel·lar més propera; aquí es veu a la dreta i a sota del centre. També es veuen nebuloses famoses com ara la nebulosa Cap de Cavall i la nebulosa Cap de Bruixa. Per descomptat, la nebulosa d’Orió i les estrelles brillants són fàcils de veure a simple vista, però els núvols de pols i l’emissió de gas interestel·lar d’aquest complex ric en nebuloses són massa tènues i molt més difícils d’enregistrar.
La composició conté imatges telescòpiques de banda ampla així com dades captades amb un filtre d’hidrogen alfa per ressaltar els omnipresents circells de gas hidrogen atòmic com els de l’arc del gegantí anell de Barnard.

Passant el cursor per damunt de la imatge desapareixen les anotacions.
APOD