Orion entre gas, pols i estrelles

Copyright: Roberto ColombariRobert Gendler & Federico Pelliccia. Dades: DSS PLOSS II
La constel·lació d’Orion és molt més que tres estrelles en fila.
Una exposició profunda mostra el que hi ha, des d’una nebulosa fosca a diversos cúmuls d’estrelles, tots inserits en una extensa parcel·la de columnes gasoses que hi ha en l’enorme complex de núvols moleculars d’Orion.
Les tres estrelles més brillants de l’esquerra són les famoses tres estrelles que configuren el cinturó d’Orion. Just per sota d’Alnitak, la més baixa de les tres estrelles, hi ha la nebulosa de la Flama, que brilla amb el gas hidrogen excitat submergida en filaments de pols de color marró fosc. Per sota del centre i just a la dreta d’Alnitak, hi ha la nebulosa del Cap de Cavall, una esquerda fosca de densa pols que conté potser la forma de nebulosa més reconeguda del cel. A la part superior dreta es troba M42, la nebulosa d’Orion, una energètica caldera de gas tumultuós, visible a ull nu, que està engendrant un nou cúmul obert d’estrelles. Immediatament a l’esquerra d’M42, hi ha una important nebulosa de reflexió blavosa, anomenada de vegades El Corredor, que acull moltes estrelles blaves brillants.
La imatge és una composició digital realitzada a partir de fotografies fetes durant diverses nits. Cobreix una àrea d’objectes que es troben a uns 1.500 anys llum de distància i s’estén per uns 75 anys llum.

APOD