Pànic i terror: els satèl·lits de Mart

Crèdit de la composició & CopyrightDennis Simmons

El dia de Halloween, el pànic i el terror també coneguts com a Phobos i Deimos, els satèl·lits de Mart, acapararen el firmament nocturn.
L’oposició de Mart de 2020 va tenir lloc el 13 d’octubre, de manera que el planeta vermell encara s’elevarà poc després de la posta de Sol. Prop de la Lluna plena de Halloween, l’estranya brillantor groguenca de Mart superarà a altres estrelles durant tota la nit. Els dos petits satèl·lits, però, són molt tènues i es troben en òrbites properes, cosa que els fa difícils de detectar, fins i tot amb un petit telescopi. Podeu trobar-los en aquesta vista composta i anotada. En unes imatges captades el 6 d’octubre, s’hi ha reduït l’enlluernament del planeta i s’hi han superposat les trajectòries orbitals del satèl·lit interior Phobos i el satèl·lit exterior Deimos.
Els diminuts satèl·lits de Mart van ser descoberts l’agost de 1877 per l’astrònom Asaph Hall de l’Observatori Naval dels EUA mitjançant el telescopi refractor equatorial Alvan Clark de 66 centímetres.