Panorama de la Via Làctia des del Mauna Kea

Aloha! Benvinguts a un impressionant paisatge celeste.
Aquesta vista panoràmica de somni, obtinguda des del cim volcànic del Mauna Kea (Hawaii) de 4.200 metres, mostra un cel nocturn estrellat i la Via Làctia que s’eleva a través d’una capa de núvols.
A l’extrem esquerre, ancorant l’escena, hi ha la cúpula del telescopi Canadà-França-Hawaii amb l’estrella del nord Polaris que brilla a la dreta de la cúpula. Més a la dreta, l’asterisme de la Creu del Nord encapçalat per l’estrella Deneb es troba incrustat en el pla de la Via Làctia a mesura que s’aboca sobre l’horitzó. Tant la Creu del Nord com la blanca Vega pengen sobre un conjunt de cons de cendra en primer pla.
A prop del centre hi ha les nebuloses vermelloses, les estrelles i els núvols de pols de la Via Làctia central. A sota, les llums de la ciutat d’Hilo creen una inquietant resplendor verdosa en els núvols. La supergegant Antares llueix més amunt del bulb central de la Via Làctia, i més a la dreta hi ha la brillant Alpha Centauri al llarg del polsós pla de la galàxia.
Finalment, a l’extrem dret, hi ha el gran observatori Gemini Nord. A l’esquerra de la cúpula del telescopi es veu el compacte grup estel·lar conegut com la Creu del Sud.
Us cal ajuda per identificar les estrelles? Doncs baixeu-vos aquest panorama amb etiquetes.