Panoràmica de la llum zodiacal

Crèdits & Copyright: Miloslav Druckmüller (UM FSI, Brno Univ. of Technology), Shadia Habbal (IfA, Univ. of Hawaii)
Aquesta panoràmica de 360 graus, des de l’horitzó de llevant fins al de ponent, segueix la faixa de la llum zodiacal que hi ha al llarg del pla de la eclíptica del Sistema Solar.
La pols dispersa la llum del Sol i produeix la feble resplendor zodiacal que abasta aquest pla de coordenades fonamentals de l’esfera celeste, corresponent a la trajectòria aparent anual del Sol a través del cel i el pla de l’òrbita de la Terra.
La fascinant panoràmica és una composició de fotografies preses des de dos llocs diferents de Mauna Kea en el transcurs d’una sola nit, des del capvespre fins a la matinada. Sobre l’horitzó de llevant (a l’esquerra) hi ha els llums d’Hilo (Hawaii), mentre que sobre l’horitzó de ponent es veuen les estructures dels telescopis Subaru i Keck.
En aquella nit tan ben triada, sense Lluna, Venus brillava com l’estrella de matinada just per sobre de l’horitzó oriental i Saturn es trobava a prop de l’oposició. De fet, Saturn es veu immers en una resplendor de la banda zodiacal coneguda com a gegenschein. El gegenschein s’estén prop dels 180 graus en elongació o distància angular des del Sol al llarg de l’eclíptica.
En la projecció d’aquesta composició, el pla de la nostra Via Làctia es desplega en un angle que creua la banda horitzontal de llum zodiacal que hi ha per sobre dels dos horitzons. Per l’est emergeixen nebuloses, estrelles i núvols de pols del voluminós centre galàctic.

APOD