Phobos: el satèl·lit condemnat de Mart

Crèdits: HiRISEMROLPL (U. Arizona)NASA

Aquest satèl·lit està condemnat.
Mart, el planeta vermell anomenat així pel déu romà de la guerra, té dos satèl·lits diminuts, Phobos i Deimos, els noms dels quals es deriven de les paraules en grec Por i Pànic. Aquests satèl·lits marcians podrien ser asteroides capturats del cinturó principal d’asteroides que hi ha entre Mart i Júpiter o, potser, de llocs més llunyans del Sistema Solar.
En aquesta formidable fotografia presa pel Mars Reconnaissance Orbiter amb una resolució d’uns set metres per píxel, es veu que Phobos, el satèl·lit més gran, és un objecte ple de cràters com un asteroide. Però Phobos orbita tan a prop de Mart —a uns 5.800 quilòmetres en comparació amb els 400.000 quilòmetres de la nostra Lluna— que les forces de marea gravitatòria l’estan arrossegant cap avall.
Una anàlisi recent de les llargues estries que s’hi observen indica que podrien ser el resultat d’un estirament global causat per les marees, la diferent gravetat de Mart sobre els diferents costats de Phobos. De manera que aquestes estries posarien de manifest una fase primerenca de la desintegració de Phobos en un anell de restes al voltant de Mart.