Potències de deu

Crèdit & Copyright: Charles & Ray Eames (Eames Office)
Com es veu l’Univers a escales petites, mitjanes i grans?
El curtmetratge de ciència més famós sobre el tema permet fer comparacions impressionants. Aquesta pel·lícula, Powers of Ten, creada originalment als anys 1960, ara està oficialment disponible a YouTube i aquí mateix.
Des d’una manta de pícnic, a prop de Chicago, fins més enllà del cúmul de galàxies de Virgo, la pel·lícula mostra un zoom enrere amb un camp de visió deu vegades més gran cada deu segons. Després, canvia la direcció i refà el camí en un zoom endavant molt més ràpid que acaba a l’interior d’un protó.
La seqüència ‘Powers of Ten’ es basa en el llibre Cosmic View de Kees Boeke, aparegut el 1957, i és similar però més avançada a l’animació ‘Cosmic Zoom’ de final de la dècada de 1960.
La perspectiva contínuament canviant és tan fascinant i didàctica que posteriorment s’ha recreat fent servir les tècniques informàtiques més modernes, com ara en els primers minuts del llargmetratge Contact i en el vídeo The Known Universe produït el 2010 pel Museu Americà d’Història Natural.
Ray i el seu marit Charles Eames, creadors de ‘Powers of Ten’, eren coneguts com esperits visionaris que, fins i tot, van inventar una cadira molt popular.

APOD