Primer pla de la nebulosa del Pelicà

La prominent cresta d’emissió que apareix en aquest paisatge espacial porta el nom d’IC 5067.
Part d’una nebulosa d’emissió més gran i amb una forma característica anomenada popularment la nebulosa del Pelicà, la cresta s’estén uns 10 anys llum i segueix la corba del cap i del coll del pelicà còsmic.
Aquest primer pla de la nebulosa del Pelicà va ser elaborat a partir de dades de banda estreta i fent correspondre l’emissió d’àtoms de sofre, d’hidrogen i d’oxigen amb els colors vermell, verd i blau. Les formes fantàstiques i fosques que s’hi veuen són núvols de gas fred i de pols esculpits per la radiació energètica procedent d’estrelles joves, calentes i massives. De tota manera, aquestes estrelles també s’estan formant dins de les formes fosques. De fet, els dolls bessons que emergeixen de la punta del tentacle llarg i fosc (sota del centre) són signes que revelen una protoestrella incrustada catalogada com Herbig-Haro 555.
La nebulosa del Pelicà, coneguda també com IC 5070, és a uns 2.000 anys llum de distància. Per trobar-la, cal mirar al nord-est de la brillant estrella Deneb, a la constel·lació Cygnus.
Versió en català d'Astronomy Picture Of the Day