Proxima Centauri: l’estrella més propera

Crèdits: ESA/Hubble & NASA

Té planetes l’estrella més propera al nostre Sol? Ningú n’està segur, però actualment es poden seguir les freqüents actualitzacions d’una nova recerca que es du a terme durant els primers mesos d’enguany.
Proxima Centauri, l’estrella més propera, és el membre més proper del sistema estel·lar Alpha Centauri. La llum triga només 4,24 anys a arribar des de Proxima Centauri. Aquesta petita estrella vermella, captada en el centre d’aquesta imatge del Telescopi Espacial Hubble, és tan tènue que només va ser descoberta el 1915 i tan sols és visible mitjançant un telescopi. Els pics de difracció en forma de X creats pel telescopi envolten Proxima Centauri; al fons es veuen diverses estrelles llunyanes de la Via Làctia. L’estrella més brillant del sistema Alpha Centauri és força similar al Sol i és la tercera estrella més brillant del cel nocturn; es coneix des que hi ha història enregistrada. El sistema Alpha Centauri és visible sobretot des de l’Hemisferi Sud.
Des de la setmana passada, el projecte Pale Red Dot de l’Observatori Europeu del Sud ha començat a investigar els lleugers canvis de Proxima Centauri per tal de saber si són causats per algun planeta, possiblement un planeta de la grandària de la Terra. Tot i que és poc probable, si hi hagués una civilització avançada vivint en un planeta en òrbita al voltant de Proxima Centauri, la seva proximitat faria raonablement possible que la humanitat s’hi comuniqués.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com