Quatre làsers sobre Mauna Kea

Crèdit & Copyright: Jason Chu (IfA Manoa)
Es fan servir els làsers de telescopis gegants per atacar el centre galàctic? No, els làsers disparats des dels telescopis s’utilitzen habitualment per augmentar l’exactitud de les observacions astronòmiques.
En alguns llocs del cel, les fluctuacions de la llum estel·lar induïdes per l’atmosfera terrestre poden indicar com canvia la massa d’aire per damunt d’un telescopi, però sovint no hi ha cap estrella brillant en la direcció on es necessita la informació atmosfèrica. En aquests casos, els astrònoms creen una estrella artificial amb un làser.
Les observacions posteriors mitjançant l’estrella artificial amb làser poden revelar informació tan detallada sobre els efectes esborronadors de l’atmosfera que gran part d’aquest efecte es pot treure flexionant ràpidament el mirall. Aquestes tècniques d’òptica adaptativa permeten observacions d’alta resolució d’estrelles reals, planetes i nebuloses.
La imatge mostra quatre telescopis de Mauna Kea (Hawaii, EUA) utilitzats simultàniament per estudiar el centre de la nostra galàxia fent servir un làser per crear una estrella artificial propera.
Idioma »