Raigs còsmics a la Voyager 1

Llançades el 1977 per a realitzar un llarg viatge pels planetes exteriors, la bona sort va fer que les sondes bessones Voyager prenguessin la direcció del moviment del Sol relatiu a les estrelles properes. Trenta-cinc anys més tard, la Voyager 1 sembla a punt d’arribar a la frontera entre la heliosfera solar i l’espai interestel·lar.
L’heliosfera és el reialme del Sol definit per la influència del vent solar i del camp magnètic solar. Com es pot saber, però, quan una sonda creua la frontera cap a l’espai interestel·lar?
Una pista podria ser un augment sobtat en la detecció de raigs còsmics. Les partícules d’alta energia travessen l’espai interestel·lar accelerades per supernoves distants de la nostra galàxia, però normalment són desviades o alentides per l’heliosfera.
Aquest gràfic cobreix un període de 12 mesos (setembre de 2011 a setembre de 2012) i mostra l’espectacular augment de la taxa de detecció de partícules de raigs còsmics per la sonda Voyager 1 en els últims mesos.
Actualment, la Voyager 1 es troba a 18 milions de quilòmetres (17 hores llum, 122 unitats astronòmiques) del Sol. Aviat serà la primera sonda procedent de la Terra que s’endinsi en el reialme de les estrelles.

APOD    Etiquetes: