Raigs X del romanent de la supernova SN 1006

Això que sembla un pet de llop és la resta de la supernova més brillant detectada en tota la història de la humanitat. Es va registrar el 1006 mentre il·luminava el cel nocturn per sobre d’àrees ara conegudes com la Xina, Egipte, Iraq, Itàlia, Japó i Suïssa.
Aquest núvol de restes en expansió procedent de l’explosió estel·lar es troba a la constel·lació del Llop (Lupus) i encara suposa un espectacle de llum en l’espectre electromagnètic.
La imatge és el resultat de combinar els raigs X en tres colors captats per l’Observatori de raigs X Chandra.
Conegut avui dia com el romanent de la supernova SN 1006, el núvol aparenta uns 60 anys llum de diàmetre i representa les restes d’una estrella nana blanca. Aquesta nana blanca formava part d’un sistema estel·lar binari i, gradualment, capturava material de l’estrella companya. L’acumulació de massa finalment va desencadenar una explosió termonuclear que va destruir l’estrella nana. Com que la distància del romanent de la supernova és d’uns 7000 anys llum, l’explosió va tenir lloc en realitat uns 7000 anys abans que la llum arribés a la Terra el 1006.
Les ones de xoc del romanent acceleren les partícules fins a energies extremes; es creu que són una font dels misteriosos raigs còsmics.

APOD    Etiquetes: