Ratlles fosques estacionals a Mart

Què causa aquests ratlles fosques que hi ha a Mart?
Una de les principals hipòtesis és l’aigua que flueix però que s’evapora ràpidament. Les ratlles, visibles en color marró fosc cap al centre de la imatge, apareixen a la primavera i a l’estiu, però s’esvaeixen en els mesos d’hivern per reaparèixer de nou al següent estiu. No són les primeres marques de Mart que s’interpreten com a mostra dels efectes de l’aigua corrent, però sí són les primeres en afegir la idea d’una dependència estacional.
La imatge és una combinació digital amb els colors realçats de diverses fotografies fetes, el maig, per la càmera HiRISE a bord de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter. Mostra un pendent de l’interior del cràter Newton que hi ha en una regió central-meridional de Mart.
Aquestes ratlles reforcen l’evidència de que existeix aigua en diversos llocs per sota de la superfície marciana i, per tant, alimenten l’especulació que Mart podria albergar algun tipus de vida basada en l’aigua.
Les futures observacions amb les sondes que orbiten Mart, com ara Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Express i Mars Odyssey, seguiran controlant la situació i, possiblement, confirmaran o rebutjaran l’apassionant hipòtesi dels corrents d’aigua.