Retrat de NGC 281

Crèdit & CopyrightMartin Pugh
Mirant aquest núvol còsmic, catalogat com a NGC 281, és fàcil passar per alt les estrelles del cúmul obert IC 1590 que conté. Però aquestes estrelles joves i massives, formades dins de la nebulosa, impulsen en última instància la resplendor omnipresent de la nebulosa.
Les formes cridaneres que dominen aquesta fotografia de NGC 281 són columnes esculpides i densos glòbuls de pols que es veuen en silueta erosionats pels vents intensos i energètics i la radiació procedent de les estrelles calentes del cúmul. Si sobreviuen el temps suficient, aquestes estructures polsegoses també podrien ser llocs d’una futura formació estel·lar.
Anomenada juganerament nebulosa Pacman pel seu aspecte global, NGC 281 és a uns 10.000 anys llum de distància a la constel·lació Cassiopea.
Aquesta nítida imatge composta es va fer mitjançant filtres de banda estreta i combina les emissions d’hidrogen, de sofre i d’àtoms d’oxigen de la nebulosa en colors verd, vermell i blau. Abasta més de 80 anys llum a la distància estimada de NGC 281.