Saturn durant l’equinocci

Crèdits: Cassini Imaging TeamISSJPLESANASA
Quin aspecte tindria Saturn si el pla dels anells apuntés directament al Sol? Abans de l’agost de 2009, ningú no ho sabia.
Vistos des de la Terra, els anells de Saturn apunten cada 15 anys a la Terra i semblen desaparèixer. Doncs bé, els anells que desapareixen ja no són un misteri: els anells són tan prims i la Terra és tan a prop del Sol que quan apunten al Sol també apunten a la Terra gairebé de cantó.
Afortunadament, en aquest tercer mil·lenni la humanitat ha avançat prou per disposar d’una sonda que pot contemplar els anells durant l’equinocci. L’agost de 2009, la sonda Cassini, en òrbita al voltant de Saturn, va prendre una sèrie de fotografies sense precedents dels anells de Saturn durant l’equinocci.
La imatge mostra una composició digital de 75 d’aquestes fotografies. Els anells apareixen inusualment foscos i sobre els núvols de Saturn es dibuixa una línia molt fina d’ombra d’anell. Els objectes que sobresurten del pla dels anells estan molt il·luminats i projecten llargues ombres. L’examen d’aquestes imatges ajuda a comprendre les mides específiques de les partícules dels anells de Saturn i la dinàmica general del moviment orbital.
Aquesta setmana, a la Terra tindrà lloc un equinocci.