Saturn en blau i daurat

Per què Saturn és parcialment blau?
Aquesta imatge de Saturn és més o menys el que un ésser humà veuria si estigués a prop del gegant anellat. La fotografia va ser feta el març de 2006 per la sonda Cassini actualment en òrbita al voltant de Saturn.
Els majestuosos anells de Saturn apareixen com una línia vertical fina. Les ombres fosques que creen (a l’esquerra de la imatge) revelen la seva complexa estructura. El satèl·lit Enceladus, de tan sols uns 500 quilòmetres de diàmetre, es veu com un punt sobre el pla dels anells.
L’hemisferi nord de Saturn apareix parcialment blau per la mateixa raó que el cel de la Terra apareix blau: les molècules que hi ha en les zones sense núvols de les atmosferes dels dos planetes dispersen millor la llum blava que la vermella. En observar detalladament els núvols de Saturn, però, el to daurat natural dels núvols de Saturn es torna dominant.
No se sap per què el sud de Saturn no mostra el mateix to blau; una hipòtesi sosté que allí els núvols són més alts. Tampoc se sap per què els núvols de Saturn són daurats.