STEREO fotografia el Sol sencer

Crèdits: STEREO Project, NASA
Per primera vegada, el Sol sencer està sent fotografiat. Això ha estat possible perquè els dos satèl·lits STEREO, que orbiten el Sol, es troben en costats oposats.
Des del seu llançament el 2006, els dos satèl·lits han estat distanciant-se, com s’esperava, ja que un orbita el Sol una mica més a prop que l’altre.
La imatge mostra el Sol gairebé complet tal com va aparèixer la setmana passada, uns dies abans de la màxima exposició.
Ahir, la bretxa fosca del centre es va tancar completament, i STEREO va ser capaç de transmetre a la Terra imatges solars de 360 graus.
Aquestes imatges són útils a la ciència per diverses raons, per exemple, la detecció de flamarades d’evolució ràpida, d’ejeccions de massa coronal, de tsunamis i de filaments, sigui quin sigui el lloc del Sol on es produeixen, així com pel seguiment de taques solars de llarga durada i de regions actives sense perdre-les de vista a mesura que giren.
Tot i que els satèl·lits STEREO seguiran distanciant-se uns 44 graus per any, els instruments que observen fixament el Sol, a la Terra o a prop d’ella, ampliaran la seva visió i continuaran proporcionant, en els propers anys, vistes completes del Sol.