Time lapse del telescopi ALMA

Crèdits: ESO, José Francisco Salgado, NRAO. Música: Flying Free (Jingle Punks)
És la instal·lació d’astronomia terrestre més costosa i complexa mai construïda. Què observarà aquesta nit?
L’Atacama Large Millimeter Array (ALMA) consta de 66 antenes, moltes de la mida d’una casa petita, situades en el desert d’Atacama, al nord de Xile. Amb aquestes antenes treballant conjuntament, l’ALMA observa el cel en llum de ràdio d’alta freqüència, una banda que normalment tan sols es fa servir en les comunicacions locals, ja que l’aire humit l’absorbeix considerablement.
L’atmosfera prima i la humitat baixa que hi ha per sobre de l’ALMA permeten observar les profunditats de l’Univers d’unes maneres noves i úniques que, per exemple, possibiliten la recerca dels components químics que intervenen en la formació d’estrelles durant els inicis de l’Univers així com l’observació de sistemes locals d’estrelles a la recerca de signes de discs que formen planetes.
El vídeo time lapse mostra l’evolució de quatre antenes de l’ALMA al llarg d’una nit. Al començament, mentre que tres plats es mouen a l’uníson, la Lluna es posa. Les estrelles del fons giren contínuament, la banda central de la Via Làctia gira al voltant i, finalment, surt per la dreta. Cap a la meitat, el Petit i el Gran Núvols de Magalhães (unes galàxies satèl·lits de la Via Làctia) s’eleven per sobre l’horitzó. Les llums dels cotxes il·luminen momentàniament les antenes i un satèl·lit que orbita la Terra la creua per sobre. Amb la llum diürna el vídeo s’acaba, però no les observacions de l’ALMA, que normalment treballa tant de nit com de dia.