Trajectòries dels huracans al planeta Terra

Crèdits & Copyright: John Nelson, IDV Solutions
Haurieu de preocupar-vos pels huracans? Per saber-ho, és útil conèixer per on s’han mogut els huracans en el passat.
Aquest planisferi mostra la trajectòria de cada huracà registrat des de 1851. El resultat és impressionant, tot i que les dades són cada vegada més incompletes com més enrere en el temps es mira.
El mapa indica gràficament que els huracans, anomenats de vegades ciclons o tifons segons on es formen, tenen lloc normalment sobre l’aigua, cosa que té sentit ja que l’evaporació de l’aigua calenta els dóna energia.
El mapa també mostra que els huracans mai creuen, o ni tan sols se’n produeixen a prop, l’equador de la Terra, ja que allí l’efecte de Coriolis tendeix a zero i els huracans necessiten la força de Coriolis per circular. La força de Coriolis també provoca que les trajectòries dels huracans formin un arc lluny de l’equador.
Tot i que la manca de dades fa difícil calcular les tendències a llarg termini i que la prevalença dels huracans segueix sent un tema de recerca, s’acumulen les proves de què durant els últims 20 anys els huracans han sigut, de mitjana, més comuns i més potents en l’Oceà Atlàntic Nord.

APOD    Etiquetes: