Tutulemma: analema amb un eclipsi solar

Crèdits & Copyright: Cenk E. Tezel i Tunç Tezel (TWAN)
Si sortíssiu a l’exterior exactament a la mateixa hora cada dia i féssiu una foto que inclogués el Sol, com evolucionaria la posició del Sol? Amb una planificació acurada i un gran esforç es pot aconseguir una sèrie de fotografies com aquesta.
La trajectòria amb forma de 8 que segueix el Sol en el transcurs d’un any s’anomena analema. Ahir, el dia del solstici d’hivern a l’hemisferi nord de la Terra, el Sol va aparèixer a la part inferior de l’analema.
Els analemes creats des de diferents latituds, així com els analemes creats en un moment diferent cada dia, apareixen lleugerament diferents.
Amb una planificació encara més acurada i un esforç encara més gran, la sèrie pot incloure la fotografia d’un eclipsi total de Sol. La imatge mostra, precisament, un analema amb un eclipsi solar total o Tutulemma, un terme encunyat pels fotògrafs basat en la paraula turca per eclipsi. La seqüència de fotografies es va fer des de Turquia a partir de 2005. La imatge de base és de la fase total d’un eclipsi solar tal com es va veure des de Side (Turquia) el 29 de març de 2006. Durant la totalitat també es va poder veure Venus (a la part inferior dreta).