Tutulemma: analema d’un eclipsi solar

Credits & Copyright: Cenk E. Tezel & Tunç Tezel (TWAN

Si sortíssiu a fora exactament a la mateixa hora cada dia i féssiu una foto que inclogués el Sol, com canviaria la posició del Sol? Amb una gran planificació i un gran esforç es pot fer una sèrie d’imatges com aquestes.
En el transcurs d’un any, el Sol segueix una trajectòria anomenada analema. En el solstici d’hivern a l’hemisferi nord de la Terra, el Sol apareix a la part inferior de l’analema. Els analemes creats en diferents latituds semblen lleugerament diferents, així com els analemes creats en diferents moments cada dia. Amb una planificació i un esforç encara més grans, la sèrie pot incloure un eclipsi total de Sol com una de les imatges. La fotografia mostra un analema amb eclipsi solar total o tutulema, un terme encunyat pels fotògrafs sobre la base de la paraula turca per eclipsi. La seqüència d’imatges es va registrar des de Turquia a partir del 2005. La imatge de base per a la seqüència és de la fase total d’un eclipsi solar tal com es va veure des de Side (Turquia) el 29 de març de 2006. Durant la totalitat també es veia Venus (a la part inferior dreta).
Si voleu crear un tutulema basat en els EUA que acabi en l’eclipsi total de Sol de l’agost vinent, ara seria un bon moment per començar.