Un cúmul gegant que torça i fragmenta les imatges

Crèdits: NASAESA, H. Lee & H. Ford (Johns Hopkins U.)

Què són aquests estranys objectes blaus? Moltes de les taques blaves són d’una única, estranya i blava galàxia en forma d’anell que tot just s’alinea darrere d’un cúmul gegant de galàxies.
Les galàxies del cúmul apareixen típicament de color groc i, juntament amb la matèria fosca del cúmul, actuen com una lent gravitatòria. Una lent gravitatòria pot arribar a crear diverses imatges de les galàxies de fons, semblants als diversos punts de llum que es veuen quan es mira un fanal distant a través d’una copa de vi. La forma distintiva d’aquesta galàxia de fons, que probablement tot just s’està formant, ha permès als astrònoms deduir que presenta imatges diferents en les direccions de les 4, 10, 11 i les 12 hores (des del centre del cúmul) d’un hipotètic rellotge. És probable que la taca blava que hi ha prop del centre del cúmul sigui una altra imatge de la mateixa galàxia de fons. En total, una anàlisi recent indica que almenys es poden discernir 33 imatges d’11 galàxies de fons diferents.
Aquesta espectacular fotografia del cúmul de galàxies CL0024+1654 es va fer el novembre de 2004 des del Telescopi Espacial Hubble.

APOD