Mira com bufa! La sonda Rosetta, en òrbita al voltant del nucli del cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, va captar a finals de juliol una espectacular demostració d’un doll de cometa.
Aquesta animació de tres fotogrames presenta els canvis en el cometa que gira. El primer fotograma no mostra res inusual, però el segon mostra un intens doll que surt disparat de la superfície del 67P només 20 minuts més tard, i el tercer fotograma —pres 20 minuts després— mostra un lleuger romanent del doll.
Quan els cometes s’apropen al Sol poden produir unes cues llargues i boniques que creuen el Sistema Solar interior. La manera de com els dolls de cometes produeixen aquestes cues és un tema d’investigació que s’ajuda amb imatges com aquesta.
Un altre mesurament recent de la Rosetta indica que l’aigua de la Terra podria no haver vingut d’un cometa com 67P donades les diferències significatives en les impureses que s’hi han trobat.
El cometa 67P abasta uns quatre quilòmetres, gira al voltant del Sol entre la Terra i Júpiter i ha sigut la llar de la sonda Rosetta de l’ESA des de l’agost de 2014. Està previst que a finals de 2016 la Rosetta acabi xocant lentament sobre la superfície del cometa 67P.