Un eclipsi solar des de la Lluna

Crèdits: NASA, Surveyor 3. Agraïment: R. D. Sampson (ECSU)
Alguna vegada s’ha observat un eclipsi solar des de la Lluna? Doncs sí, el 1967 per primera vegada, però pot tornar a passar la setmana vinent.
El 1967, la missió Surveyor 3 va enregistrar milers d’imatges de televisió de la Terra, algunes de les quals van captar la Terra en moviment davant del Sol. Algunes d’aquestes imatges s’han extret dels arxius de la NASA i s’han compilat en aquest vídeo time lapse. Tot i que les imatges són borroses, l’atmosfera de la Terra refracta clarament la llum del Sol del seu voltant i mostra un efecte perlat quan alguns ratjos queden bloquejats pels núvols.
Dos anys més tard, el 1969, la tripulació de l’Apollo 12 va veure de primera mà un eclipsi diferent del Sol per la Terra en el trajecte de tornada de la Lluna. El 2009, la sonda japonesa Kaguya va enregistrar imatges d’alta resolució d’un eclipsi similar mentre orbitava la Lluna.
La setmana vinent, la missió xinesa Chang’i 3, que inclou el rover Yutu, podria ser testimoni des de la superfície lunar d’un nou eclipsi total de Sol per la Terra. Simultàniament, des de l’òrbita lunar, la missió LADEE de la NASA també podria captar l’inusual esdeveniment del 15 d’abril. Els habitants de la Terra podran observar aquest mateix esdeveniment des d’una altra perspectiva: un eclipsi total de Lluna.

APOD    Etiquetes: